Aihearkisto: Blogi

Sukuseuran vanhin nukkui pois

Sukuseura Antti Seppäsen jälkeläiset ry:n kunniajäsen Aino Piepponen nukkui pois 13. lokakuuta 2023 Valkeakoskella.  Aino oli syntynyt Terijoen kunnan Kuokkalan  kylässä Laurenzin talossa 30. tammikuuta 1922.  Hänen isänsä oli Valkjärven Tarpilassa syntynyt lampuotinpoika Mikko Seppänen ja äiti Siestarjoen asetehtaalla työskennelleen aseseppän tytär Fredrika Mathilda Vikström

Aino syntyi perheeseen sen viidentenä lapsena ”Kallen” (Karl Adolf), Idan, Elsan ja Pekan jälkeen.  Ainon jälkeen syntyi vielä kuudes lapsi, Viljam.  Ainoa ja Viljamia lukuun ottamatta perheen muut lapset syntyivät Venäjän keisarikunnan puolella Siestarjoella.  Suomeen perhe palasi vuonna 1921.

Aino kasvoi varhaislapsuutensa Terijoella, jossa kävi myös kansakoulunsa 12-vuotiaaksi asti.  Ainolla oli omien sanojensa mukaan halu jatkaa oppikouluun, mutta tuohon aikaan ja perheen tilanteen huomioiden, se oli mahdoton toive.  Hänen varhaisiin muistoihin kuuluu myös vierailu koululaisena Kuokkalassa asuneen maailmankuulun venäläisen taidemaalarin Ilja Repinin ateljeekodissa Penatyssä.  Tämä taiteilija asusti noin neljän kilometrin päässä Seppästen tuolloisesta kodista. Aino kertoo sukuseuran sivuilla julkaistussa haastattelussaan osallistuneensa pikkutyttönä myös Ilja Repinin hautajaisiin.

Ainon isä Mikko kuoli hoitovirheeseen Viipurin lääninsairaalassa 56 vuotiaana vuonna 1931.  Tuolloin elettiin vielä pulakautta ja sosiaaliturvaa sen paremmin kuin kunnollista sosiaalihuoltoakaan ei ollut.  Fredrika-äitin ja pienimpien lasten elatus jäi paljolti vanhemman veljen ja sisarien varaan.  Aino oli isänsä kuollessa yhdeksänvuotias ja veljensä Viljami viiden vanha.  Yhtenä ratkaisuna tilanteeseen oli Ainon lähettäminen myöhemmin Kalle ja Taimi Seppäsen perheeseen.  Tämä tilanne jatkui Ainon mukaan erilaisina jaksoina aina hänen tultua rippikouluikään. Sen hän kävi Terijoella 14-vuotiaana ja pääsi ripille täytettyään 15.  Niinpä Aino kierteli ratatöissä olleen Kallen ja hänen perheensä kanssa paikkakunnalta toiselle mm. Varkaudessa ja Heinävedellä.

Aino aloitti olosuhteiden pakosta työelämän jo rippikoulun jälkeen apulaisena eräässä Kuokkalan täysihoitolassa.  Sieltä hän lähti Helsinkiin kotiapulaiseksi vasta 16-vuotiaana erään hoitolassa tapaamansa perheeseen.  Tätä ei äiti-Fredrika hyväksynyt, vaan vaati tyttöä palaamaan luokseen Valkeakoskelle, jonne hän ja Viljami olivat muuttaneet Kallen ratatöiden perässä.  Tuolloista Valkeakoskea Aino piti mökkikylänä, mitä se eittämättä varmaan olikin.  Kalle perheineen ja sukulaisineen asui ensi alkuun tuolloisessa Sointulassa olleessa puutalossa.


Ainolle myönnettiin sukuseuran kunniajäsenyys vuonna 2017. Kunniakirjan toimitti perille Ainon sisarentytär Marja Mäkinen.

 

Aino, Viljami ja Fredrika-äiti jäivät Valkeakoskelle, Kallen perheen muutettua Viipuriin.  Muuton syynä oli Kallen lähtö rakentamaan Kivisalmeen uutta rautatiesiltaa vuonna 1938.  Muutto osoittautui perheen kannalta katastrofiksi, kun Talvisota alkoi seuraavan vuoden marraskuun 30. päivä.  Isä-Kalle lähti sotaan ja perhe muutti Valkeakoskelle ja Pässinmäkeen, missä Fredrika-äiti asui lastensa kanssa.  Perheen omaisuus osaa pito- ja liinavaatteita lukuun ottamatta jäi Viipuriin.  Sota iski myös toisella tavoin Seppäsen sukuun.  Perheen pojista keskimmäinen, Pekka, kaatui Viipurin Markovillassa 18. helmikuuta 1940.  Isku oli kova paitsi äidille niin myös nuorelle Ainolle, jolla oli läheinen suhde veljeensä.  Pekka-veli oli tunnollisena miehenä ottanut vastuuta isänsä kuoleman jälkeen äidin ja nuorempien sisarustensa toimeentulosta.

Valkeakoskella Aino meni töihin, sillä työpaikkoja oli nyt tarjolla monenlaisia, koska miehet olivat armeijassa.  Hänen työpaikkansa oli Paperituotteen kirjapainossa, jossa Aino työskenteli vielä sodan jälkeenkin.  Tulevan puolisonsa Sulo Piepposen Aino tapasi tämän kotiuduttua armeijasta sotilaspuvussaan.  Jääskestä lähtöisin olevana karjalaispoikana Sulo oli ilmoittautunut 17-vuotiaana vapaaehtoisena armeijaan, väärennettyään lupalappuun silloisen huoltajansa allekirjoituksen.  Vapaaehtoisuuden ikäraja näet oli 18 vuotta.

Pariskunnan eteneminen avioliittoon tapahtui nopeasti.  He tapasivat vuoden 1946 helmikuussa, menivät kihloihin kesäkuussa ja vihittiin marraskuussa. Pariskunnan ensimmäinen lapsikin syntyi pian ja maailaan tullut poika kastettiin Ainon kaatuneen veljen mukaan Pekaksi.  Seuraava lapsi, Hannuksi kastettu, kuuluikin jo Suomen kautta aikojen suurimpaan ikäluokkaan eli vuonna 1947 syntyneisiin.

Pariskunnan ensimmäinen asunto oli tuona kovan asuntopulan aikana Fredrika äidin luona. Oma asunto löytyi pian Antinniemestä Rengastieltä.  Asuntoja oli sittemmin myös Ulvajanniemessä ja Yrjölässä, kunnes palattiin uudelleen Ulvajanniemen Aurinkotaloon.  Siitä tulikin Piepposille pitempiaikainen koti, jossa pojat varttuivat aikuisiksi. Sitten tulikin aika muuttaa omaan osakkeeseen Sointulaan.  Piepposen nuoriparin yhteselämän alkuun liittyi myös merkittävä ratkaisu, jossa otettiin vastuun myös Fredrika-äidin sisaren Edlan huoltajuudesta.  Tätä vastuuta kesti noin neljä vuotta, kunnes Edla-täti menetyi kurkkusyöpään.

Ainon viimeiset työvuodet sijoittuvat talvisodan jälkeen Ensosta Valkeakoskelle siirtyneen Kuitu Oyn tehtaalle, jonka nimi siirtymisen tapahduttua muuttui Säteriksi.  Säteriltä oli myös aviomies Sulo läytänyt itselleen työpaikan. Ainolla oli vastuullinen työ tehtaan langanvalmistuksen alku- ja jälkilajittelussa. Työ vaati tarkkaa silmää ja kykyä erottaa värien pienetkin vaihtelut lankaerissä.

Sukulaiset pitivät yhteyttä toisiinsa sodan jälkeen aivan toisella tavalla mitä nykyään. Kuvassa Aino ja Sulo yhdessä Kalle-veljen vanhimman pojan Erkin ja tämän pojan Karin kanssa retkellä.

Ainon elämään liittyivät paljolti myös sairastelut, joiden yhtenä lähteenä lienee ollut Säterin tuotannossa käytetyn rikkihiili.  Vuonna 1950 hänelle tehtiin suuri päähän kohdistunut leikkaus, joka pelasti, Ainon kertoman mukaan, hänen henkensä.  Ainon elämä asettui kuitenkin hyviin uomiin maamme vaurastuessa.  Piepposen pojat Pekka ja Hannu pääsivät tämänkin ansiosta toteuttamaan Ainon unelmat ja toiveet omien lapsien mahdollisuudesta opiskella.

Viimeinen valokuva Fredrika-äidistä lastensa kanssa. Tuoleilla istumassa Fredrika ja vanhin poika Kalle. Seisomassa tyttäret Ida ja Elsa, nuorin poika Viljam ja kolmas tytär Aino. Kuva on otettu äitienpäivänä.

Avioliito Sulon, jota perheen ja suvun piirissä kutsuttiin tuttavallisesti Suliksi, oli onnellinen ja kesti 55 vuotta.  Se päättyi yllätyksellisesti kotona tilanteessa, jossa Suli halasi puolisoaan ja tunnusti tälle rakkautensa.  Voisiko kukaan kauniimpaa lähtöä kuvitella!

Aino Piepponen täytettyään 100 vuotta vuonna 2022.

Aino joutui elämänsä iltapuolella kokemaan kauheimman asian, mitä äidille voi tapahtua.  Hänen nuorin poikansa Hannu kuoli niin ikään yllättäen aivoverenvuotoon.  Lohdutuksena hänelle jäivät lastenlapset, Hannun lapsi Heli ja Pekan lapset Matti ja Anu.  Aino asetti aikoinaan tavoitteekseen elää satavuotiaaksi ja tahtonaisena hän tuon päämäärän saavuttikin.  Niinpä hän näki vielä uudenkin sukupolven nousun.

Aino-tätimme lähdön myötä katkeaa taas uusi säie menetettyyn Karjalaan ja nimenomaa Kannakselle.  Sukuseuramme kunnioittaa vanhimman jäsenemme elämäntyötä ja hänen suurta rakkauttaan juuriinsa.

 

Reino Seppänen

In memoriam Olavi Seppänen

Olavi Seppänen, yksi sukuseuramme perustajista ja kunniajäsen nukkui pois kotonaan Jämsässä lauantaiyönä 24. syyskuuta 92-vuoden ikäisenä.  Olavi on syntynyt Valkjärven Tarpilassa 28.07 1930. Hän vietti lapsuutensa Valkjärvellä aina talvisotaan asti, jolloin perhe lähti ensimmäiselle evakkotaipaleelleen.  Olavin isä kaatui sodassa ja haudattiin Valkjärven hautausmaalle, jonka sankarihaudat hävitettiin Valkjärven joutuessa sodan voittajan haltuun.

Sotien jälkeen perheen evakkotaival päättyi eri vaiheiden jälkeen Jämsään, josta muodostui yksi suurehko siirtolaisten keskus.  Jämsään päätyi näet lähes 2 000 Karjalan evakkoa.  Olavi pääsi töihin Yhtyneiden Paperitehtaiden palvelukseen Kaipolan tehtaan valmistuttua vuonna 1952.  Hänen työurastaan Kaipolan paperitehtaalla muodostui pitkä.  Se kesti aina Olavin eläkkeelle jäämiseen asti.  Tuo työrupeama näyttää olleen Olaville tärkeä.  Siihen liittyvistä asioista, ihmisistä ja tapahtumista hänellä riitti kerrottavaa

Olavilla ja hänen perheellään oli Jämsässä pieni maatila.  Sen töistä etenkin metsänhoito ja metsurinhommat olivat Olaville mieluista puuhaa varsinaisen leipätyön ohella. Kunnon vielä salliessa uinti kuului myös hänen harrastuksiinsa. Olavi oli elämälle avoin mies.  Häntä kiinnostivat monet aiheet, joista yhteiskunnalliset asiat olivat ehkä lähimpiä.  Hän toimi mm. työpaikkansa luottamusmiehenä ja otti terävästi kantaa myös ajankohtaisiin tapahtumiin.  Karjala ja Seppäsen suvun tutkiminen olivat lähellä hänen sydäntään.  Olavi teki useita matkoja synnyinsijoilleen Valkjärvelle ja laajemminkin Kannakselle.  Omia ja läheistensä raskaita kokemuksia Olavi kertoi ”Keski-Suomen karjalaisten evakkotarinoita” -kirjassa.

Olavi Seppänen kuului Myhkyrilän Seppästen Matti Martinpojasta (1789–1865) juontuvaan sukuhaaraan.  Haara hävisi kokonaan Myhkyrilästä 1830 luvulla tapahtuneessa diasporassa.  Matti Martinpoika ja kaikki hänen viisi lasta lähtivät kylästä.  Matin viidestä lapsesta toiseksi nuorimmainen Ville Matinpoika muutti kahden muun veljensä tavoin Valkjärven Tarpilaan. Tämän Villen jälkeläisiä oli myös Olavi.  Hän oli aikoinaan selvittänyt, osin asiakirjoin, Villen jälkeläisiä ja kertoi mielellään heidän vaiheistaan kiinnostuneille.

Olavi oli tärkeä ja aktiivinen toimija sukuseuraamme perustettaessa.  Sen syntyminen vuonna 2011 oli hänelle suuri ilonaihe.  Jo ennen seuran perustamista Olavi osallistui vuonna 2005 sukulaisten Kannaksen matkalle.  Se suuntautui suvun syntysijoille Muolaan Myhkyrilään ja Valkjärven Tarpilaan.  Tuon matkan aikana hän opasti kuljettajaa ja kertoi tietoja ja muistoja kadonneesta Tarpilasta.  Ajan riento vei vähän kerrallaan Olavin voimia ja hänen kykynsä osallistua seuran tilaisuuksiin heikkeni.  Loppuun asti Olavi säilytti kiinnostuksensa sukuseuraan ja sen toimintaan.

Olavia jäi kaipaamaan vaimo, kaksi tytärtä perheineen ja laaja sukulaisten ja tuttavien piiri.

Sukuseuramme hallitus ja koko seuran jäsenistö kunnioittaa Olavin, rehdin karjalaismiehen muistoa ja ottaa osaa hänen läheistensä suruun.

Olavi Seppänen 90 vuotta

 

Olavi Punnusjärven rannalla Muolaan Myhkyrilässä sukuseuran matkalla vuonna 2005.

Sukuseuramme kunniajäsen ja yksi perustajista täytti 28.07. 2020 Jämsässä 90 vuotta.  Olavi on syntynyt Valkjärven Tarpilassa sen sisarussarjan jälkeläisenä, joka poistui Myhkyrilästä 1800-luvun puolivälissä.  Sodan sytyttyä hän joutui kokemaan isänsä kaatumisen ja raskaat evakkotaipaleet.  Tuosta vaiheesta Olavi on kertonut omat kokemuksensa hiljattain julkaistussa ”Keski-Suomen karjalaisten Evakkotarinoita”  kirjassa.

Olavi juhli vuosipäiväänsä perhepiirissä.  Paljon Olavin tarmosta ja virkeydestä kertoo se, että hän asuu edelleenkin suurimman osan kuukaudesta kotona ja viikon hoitokodissa.

Onnittelemme pitkän ja ansiokkaan päivätyön tehnyttä jäsentämme!

Helmi Seppänen in memoriam

Suruviesti Helsingistä kertoi, että sukumme, Myhkyrilän Seppäsiä vuosikymmeniä tutkinut Helmi Marjatta  Seppänen on kuollut 21. huhtikuuta 2020.  Helmi oli kuollessaan 96 vuotias.  Hän oli syntynyt Muolaassa 16.05. 1923 seitsenlapsisen perheen neljäntenä lapsena.  Perheen isä oli Esa (Esaias) Pietarinpoika Seppänen (22.02.1885 – 31.05.1951) ja äti Emilia Mikontytär Juvonen  (20.05.1890 – 26.01. 1965) Muolaan Oravalasta.  Lapsista nuorin oli professori Aimo Seppänen (09.08. 1929 – 23.06. 2011). 

 

Helmi Seppänen. Kuva vuodelta 2010. Kuva on Etelä-Karjalassa ilmestyvästä Vartti-lehdessä olleesta jutusta.

 

Lähtokohdat 30-luvun Myhkyrilässä kasvavalle nuorelle eivät antaneet kovin hyviä edellytyksiä, joilla omia unelmia ja tavoitteita olisi voinut toteuttaa.  Keskusteluissani Helmin kanssa nousi usein esille, kuinka kotipaikan sijainninkin vuoksi hänen koulutiensä katkesi kansakouluun.  Haluja häneltä olisi kyllä löytynyt pitemmällekin.  Kykynsä ja tahtonsa jatko-opintoihin Helmi näytti sodan jälkeen päästessään opiskelemaan yhteiskunnalliseen korkeakouluun (Tampereen yliopiston edeltäjään) vuonna 1946.

Helmi opiskeli YKK:ssa historiaa, valtio-oppia ja kieliä.  Kieliin hänellä olikin aivan erityinen taipumus ja sen ansiosta Helmi kertoi päässeensä opettajien erityisohjaukseen.  Hankittu kielitaito ohjasikin paljolti Helmin tulevaa työuraa.  Helmi kertoi toimineensa mm. kirjeenvaihtajana ja tulkkina eräässä kansainvälisessä yrityksessä.  Eläkkeellä hän jäi vuonna 1986 osastonsihteerin toimesta.

Erityisen läheinen harrastus Helmille oli sukututkimus.  Monesti hän kertoi hyvinkin elävästi istumisiaan kansallisarkiston tutkijanpaikoilla kaivamassa esille kirkonkirjoista tietoja sukumme menneisyydestä.  Vaikka Helmi ei antanutkaan nimeään käytettäväksi veljensä Aimon nimellä julkaistuun teokseen ”Myhkyrilän Seppäset.  Muolaalaisen talonpoikaissuvun vaiheita Kannaksen historian pyörteissä”, Saarijärvi 2003, on tosiasia, että Helmi tuotti merkittävän osan sukutietoutta kyseiseen teokseen.  Tämän myös kirjoittaja Aimo Seppänen kirjan alkusanoissaan toteaa.  Myöhemminkin Helmi jatkoi sukumme taustojen selvittämistä ja pohti mm. Myhkyrilän Seppästen yhteyksiä muihin Kannaksen Seppäsiin, erityisesti Kivennavan Seppäsiin.

Veljensä Aimon kanssa Helmi oli osallisena vuonna 2005 julkaistussa teoksessa ”Kotikylämme Muolaassa.  Telkkälästä Himalan kautta Saustalaan”.  Samana vuonna sisarukset julkaisivat sukututkimusta täydentävän kirjasen ”Saustalan kylistä ja asukkaista”.  Heidän kaikki kolme kirjallista työtään antavat tärkeän lisän Punnusjärven ympäristön paikallishistoriaan ja selvittävät etenkin sukumme taustoja.

Oma yhteyteni Helmi Seppäseen tapahtui tietenkin sukututkimukseni kautta.  Tuon yhteyden välittäjän toimi kirjailija Eeva-Liisa Tenhunen, jonka tutkimus Muolaan Seppäsistä ajalta 1700 – 1900, on kuulunut myös Aimo Seppäsen kirjan lähdeaineistoon.  Yhteydenottoni Helmiin johtikin pitempiaikaiseen tietojen ja ajatusten vaihtoon, jossa minä olin se saajapuoli.  Kävi hyvin selville, miten paljon Helmi oli pohtinut näitä sukuasioita.  Minun olikin annettava hyvin seikkaperäinen selvitys hänelle sukuhaaramme yhteydestä Saustalaan ja Myhkyrilään.  Parhain todiste olivat tietenkin kirkonkirjat, mutta ilmeisesti Eeva-Liisa Tenhusenkin sanoilla on ollut merkitystä.

Helmi otti hyvin innostuneena vastaan tiedon aikeista perustaa Myhkyrilän Seppäsille oma sukuseura.  Hän kyllä osallistui ensimmäiseen sukuseuran perustamista pohtineeseen ryhmään 03. huhtikuuta 2011, mutta ei halunnut jatkaa seuran perustamista valmistelevassa työryhmässä vedoten ikäänsä ja terveyteensä.  Helmi oli kuitenkin edelleen jatkuvasti kiinnostunut sukuseuran toiminnasta ja pyrki värväämään siihen jäseniä oman sukuhaaraansa kuuluvista.

Talvisodan syttyessä 30.11. 1939 Helmi oli 16-vuotias ja joutui kokemaan evakkotaipaleen kaikki vaivat ja ikävyydet.  Perheen evakkotaival alkoi kävellen ja vasta ennen Viipuria eläimet saatiin lastattua junaan.  Matka talvisodan aikana päätyi Loimaalle.  Jatkosodan aikana palattiin Myhkyrilään, kun Kannas oli vallattu takaisin.  Sodan lopussa oli kuitenkin edessä uusi evakkotaival, joka tällä kertaa päättyi Urjalaan.

Leivänpaistoa Myhkyrilässä kesällä 1942. Vasemmalla äiti-Emilia ja oikealla tytär Helmi. Kuva kirjasta ”Saustalan kylistä ja asukkaista”.

 

 

 

 

 

 

Talvisodan aikana Helmi liittyi lottajärjestöön ja toimi lottana useissa eri tehtävissä.  Hän sai kuitenkin sodan loppupuolella keuhkotuberkuloosin ja tuli siten luokituksen sotainvalidiksi.

Helmi Seppäsen panos sukumme taustojen selvittämiselle on ollut merkittävä.  Se on antanut paljon myös koko Kannaksen historian ja kulttuuriperinteen tutkimukselle.  Hiljentykäämme siis hetkeksi muistamaan tämän sukumme jäsenen elämää ja kunnioittamaan hänen työtään!

 

Reino Seppänen

Sukukokous Voipaalassa 2019

Sukuseuramme neljäs sukukokous pidettiin lauantaina 10. elokuuta 2019 Voipaalan kartanossa Valkeakoskella. Aurinkoinen sää suosi tilaisuutta ja Voipaalan puisto oli kauneimmillaan. Puiston lisäksi osallistujilla oli tilaisuus nauttia paikan runsaasta taidetarjonnasta.

Varsinaisessa sukukokouksessa seuran johto muuttui ja tapahtui sukupolven vaihdos. Seuraa sen alusta asti johtanut Kari Seppänen vetäytyi ja puheenjohtajaksi valittiin Tommi Tienhaara. Varapuheenjohtajaksi valittiin Raimo Mäkinen.

Uuteen hallitukseen tulivat Mirja Anolin, Liisa Lehtonen, Paula Parikka, Mikko Seppänen ja Nina Tienhaara. Varajäseniksi valittiin Jari Kuosmanen, Hilkka Kyhäräinen, Jarmo Kyhäräinen ja Taina Mäkinen. Hallitus kokoontuu varajäsenineen.

Toiminnantarkastajiksi valittiin Reino Seppänen ja Tarja Seppänen.

Yhdistyksen jäsenmaksuksi päätettiin 10 euroa /vuosi, joka peritään kalenterivuosittsin. Uusien jäsenten liittymismaksusta päätettiin luopua.

Tehdyt valinnat ja päätökset olivat yksimielisiä.

Hyväksytyssä toimintasuunnitelmassa nähtiin seuran nettisivut tärkeänä yhteydenpidon väylänä jäsenistöön. Niiden kehittämiseen tullaan panostamaan.  Erityisesti sivuille kaivataan lisää kirjoittajia. Sukuhistoriaan liittyvien haastattelujen sarjaa seuran sivuilla tullaan jatkamaan, johon  sopivaa materiaalia on jo tiedossa. Uuden hallituksen tehtäväksi jää toteuttaa alkavalla toimintakaudella muutakin jäsenistölle suunnattua toimintaa .  Tällaista voisi olla jokin tapahtuma tai vaikkapa perinteinen matka sopivaksi katsottuun kohteeseen.

Sukukokouksen jälkeen pidetty uuden hallituksen kokous valitsi uudeksi sihteeriksi Liisa Lehtosen, taloudenhoitajaksi Nina Tienhaaran sekä tiedotus- ja kotisivuvastaavaksi Mikko Seppäsen.

 

 

Kutsu sukuseuran sukukokoukseen

     Sukuseura Antti Seppäsen jälkeläiset ry : n sääntömääräinen

                                            Sukukokous 

Pidetään lauantaina 10. elokuuta 2019 alkaen kello 14:00. Kokouspaikkana Voipaalan kartano Valkeakoskella.  Kartano on Sääksmäen kirkon lähellä osoitteessa Sääksmäentie 772. 

Seuran varsinaisessa sukukokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus;
  2. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
  3. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa;
  4. valitaan kaksi ääntenlaskijaa;
  5. hyväksytään kokoukselle työjärjestys;
  6. esitetään seuran tilinpäätökset, vuosikertomukset ja toiminnantarkastajien lausunnot varsinaisten sukukokousten väliseltä ajalta;
  7. päätetään tilinpäätösten vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä;
  8. vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavalle varsinaisten sukukokousten väliselle kaksivuotiskaudelle, määrätään liittymismaksu ja vuotuiset jäsenmaksut seuraaville kahdelle kalenterivuodelle, vahvistetaan talousarvio kahden seuraavan tilikauden muodostamalle ajanjaksolle;
  9. valitaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viisi muuta jäsentä ja neljä yleisvarajäsentä;
  10. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi toiminnantarkastajaa;
  11. muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli sukuseuran jäsen haluaa saada jonkin asian seuran varsinaisen sukukokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä hallitukselle kirjallisesti hyvissä ajoin.

                                                     Sukuseuran hallitus

Tiedoksi sukukokoukseen osallistujalle

Ruokailumahdollisuus sukukokouksen yhteydessä

Sukukokouksen yhteydessä on mahdollista ruokailla hintaan 8 euroa / henkilö.

Ruokana on kermainen lohikeitto / juureskeitto, tuorepala, juusto, maalaisleipä, voi, kotikalja, mehu, vesi.  Kahvi / tee ja sen kanssa mustikkabudapestrulla.

Ruokailuun osallistuvan tulee ilmoittaa asiasta viimeistään elokuun 3. päivään mennessä seuran hallituksen jäsenelle Raimo Mäkiselle puh.  044-7496009 tai sähköposti rampe44@jippii.fi

Kiinnostaako geneettinen sukututkimus?

Sukukokouksen yhteydessä on järjestetty mahdollisuus keskustella geneettisestä sukututkimuksesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista sekä ongelmatiikasta.  Seuran sihteeri kertoo omia kokemuksia DNA-pohjaisesta sukututkimuksesta ja esittelee saamiaan tuloksia Seppäsen suvusta käyttämänsä MyHeritage sukututkimusalustan pohjalta. Tilaisuus toteutetaan sukukokouksen ja ruokailun jälkeen.

Voipaalan näyttelyitä sukukokouksen aikana

Kartanon päärakennuksessa on Voi veljet! -näyttely sukulaisuudesta ja luovuuden erilaisista kasvoista. Taiteilijat ovat kahdesta veljessarjasta: Antti ja Jukka Korkeila sekä Matti, Paavo ja Tarmo Paunu. 

Voipaalan kartanossa on myös mahdollisuus tutustua  Alvar Kolasen valokuvanäyttelyyn Danny ja muita artisteja.  Tämä näyttely on Väenpihalla sijaitsevassa aitassa (lähellä parkkialuetta) ja se on avoinna 11.08.2019 asti.

Voipaalan vanhassa viljamakasiinissa, kuvanveistäjä Elias Ilkan entisessä ateljeessa, Sääksmäentien varressa on kesän aikana esillä Valkeakosken kuvataiteilijat -yhdistyksen jäsenten vaihtuvia näyttelyitä. Kokouspäivänä siellä on katsottavissa  Mari Välimäen näyttely (avoinna 26.7.-14.8.välisenä aikana).

 Muuta nähtävää

Kokousväellä on tilaisuus tutustua Voipaalan kartanon pihapiiriin rakennuksineen.  Kartanon puutarha on barokkivaikutteinen oloissamme harvinainen muotopuutarha. Puutarha on nykyisin lähes alkuperäiseen muotoonsa kunnostettu. Päärakennuksen pohjoispuolella oleva etupiha on puistona kokenut useita muutoksia historiansa aikana. Rakennuksen eteläpuolen terassirakenteet ovat peräisin 1700-luvulta. Voipaalan kartanon puistoissa on voi tutustua mm. useisiin eri puulajeihin.  

 Aivan Voipaalan läheisyydessä sijaitsee Rapolan muinaislinna-alue.  Se on näkemisen arvoinen jo harjunpäältä avautuvine upeine järvinäkymineen Vanajavedelle.  Rapolaan on alueelta hyvä opastus ja hoidetut polut.  Reitti ei välttämättä sovi liikuntarajoitteisille ja huonokuntoisille.  

Tervetuloa!

Ennakkotieto seuran sukukokouksesta

Sukuseuran hallitus päätti kokouksessaan 8. kesäkuuta pitää sääntömääräisen sukukokouksen lauantaina 10. elokuuta 2019.

Sukukokous pidetään Valkeakoskella Voipaalan kartanossa.  Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Merkitkääpä aika kalentereihinne!